donderdag 13 april 2017

Hannah's 9e levensjaar!

Ja... er is veel gebeurd het afgelopen jaar.
Sowieso wel omdat Nathan er nu is. Dan ziet de dag er ineens heel anders uit en moet er bijna altijd rekening gehouden worden met hem. Dat vind je soms wel eens lastig en je vind het niet altijd leuk als je 'moet' meehelpen met iets...


Ja je leventje is drastisch veranderd. Van enig kind naar het oudste kind. Je draagt een grote verantwoordelijkheid met je mee. En je gedraagt je ook als een oudste. Je doet dingen graag vanuit eigen beweging, dus als wij iets van je vragen doe je het met tegenzin of gewoon niet... Niet altijd natuurlijk, maar je bent ook gewoon nog een kind dus we laten je niet voor Nathan zorgen. Je vind het wel leuk om te helpen dus dat mag dan natuurlijk wel. Maar wij zijn jullie ouders en jij gaat maar lekker over je pop moederen.


En ja dan is het wel eens lastig dat je niet meer je hele hebben en houwen naar beneden kan sjouwen om daar gezellig in de woonkamer te gaan zitten spelen. Helaas is die tijd voorbij. Al die kleine dingetjes die Nathan in zijn mond kan stoppen, die blijven ver van de grond vandaan. Maar in je kamer heb je ook ruimte genoeg met je nieuwe barbiekast. En soms verbouw je hem tot legobouwstation of speel je er schooltje, of ben je je Donald Ducks aan het uitzoeken...
Als het een te erg zootje wordt moet alles weer uitgezocht en opgeruimd en ook al vind je dat niet leuk als het dan weer netjes staat vind je het toch wel heel fijn dat je weer de ruimte hebt!


Op school had je een project over energie besparen. En wat wij al tijden probeerden besloot je nu zelf te doen. Het ledlampje met bewegingsmelder mocht nu wel weg uit je kamer. Want dat kost stroom he? Al klaag je nu weer als we je gordijn helemaal dichtdoen want dan is het donker... en af en toe is het lampje op je nachtkastje aan. We hebben afgesproken dat het lampje uitblijft tenzij je een nachtmerrie hebt gehad oid, maar dat kom je toch altijd nog vertellen. En zo lang het nog licht is als je naar bed gaat mag het gordijn op een kiertje. Maar als je 's-nachts wakker wordt is het toch donker en kan je je gewoon omdraaien en verder slapen.


Wat je ook deed op school was een boekbespreking houden. Uiteraard over een boek wat je toen aan het lezen was: De Olijke tweeling gaat kamperen. Samen hebben we de vragenlijst ingevuld voor de bespreking en alleen heb je voor de klas gestaan om te presenteren. Super trots was je dat het allemaal goed ging en de juf vond het ook goed gaan. Je groeit dus ook hierin, want dat voor de klas staan is niet echt jouw ding.


In juni liep je de avondvierdaagse voor de vierde keer. Dit keer kon ik echt niet alle avonden mee helaas. Ik moest Nathan nog voeden en dat kwam met het lopen niet echt goed uit. Dat vond je uiteraard wel jammer, maar je hebt je zonder mij ook wel vermaakt!
De laatste avond mochten jullie verkleed en gezamenlijk werd er gekozen voor zwarte piet... heel origineel vonden wij, dus uiteraard werd er zo gelopen!


Je ging elke 2 weken naar paardrijles. Eerst nog privé om de kneepjes van het vak te leren en daarna naar een groep met meiden van ongeveer jouw leeftijd. Het is een gezellig clubje en jullie giebelen wat af met juf Saskia. Je hebt het er erg naar je zin bij de paarden. Je bent een paar keer ziek geweest op maandag en toen wilde je eigenlijk wel naar les maar niet naar school. Jammer dat dát niet mocht!


Met school ging je met schoolreisje naar Slagharen. Je hebt alle attracties wel gezien die je wilde zien al was je al snel je eigen groepje kwijt. Her en der ben je met anderen meegeweest en de vraag is of je dat echt zo erg vond.


Met Bijbelschool ging je op schoolreisje naar Duinen Zathe... was dát even makkelijk. Je kon gewoon op de fiets! Ook daar heb je heerlijk rondgerend en gedaan waar je zin in had. Maar dit keer was het wat meer bekend terrein en was het niet erg als je eens alleen liep. Zo groot is het park niet gelukkig.


Op de laatste schooldag had je je haar als een prinses en was het heerlijk warm weer! Jullie deden allemaal spelletjes en op het einde kwam er natuurlijk een lekker ijsje tevoorschijn. En zo konden jullie lekker aan de zomervakantie beginnen!


In de zomervakantie zijn we niet op vakantie geweest maar op avontuur. Zo zou je het kunnen noemen want we hebben gewoon allerlei uitjes beleefd. Oma Huisman kwam logeren en we gingen fietsen, wandelen, naar Wildlands Emmen en Pannenkoeken eten in een heus restaurant. Toen Oma weer naar huis was gingen we weer fietsen, naar museum de Koloniehof, naar Opa en Oma Bent, naar de Efteling met tante Anneke, deed je een poppenwas en sliep je (binnen) in een tent, we gingen wandelen op het belevingspad, maakten een rit over de afsluitdijk, gingen een dagje naar Drouwenerzand én je hebt ook gewoon dagen niks gedaan natuurlijk!
Jij hebt je heerlijk vermaakt de dagen dat papa thuis was, maar ook de dagen dat hij weer aan het werk was natuurlijk! Én papa maakte de badkamer af, en dát was natuurlijk ook een feest!

Toen de Smitjes terug waren van vakantie gingen we nog naar de pluktuin fietsen... dat was een heel lang eind! Maar we hebben lekker fruit geplukt en pompoen gekocht. Er werd natuurlijk buiten in de tuin met of in water gespeeld. Jullie gingen met Opa en Oma naar een treinenmuseum en de MC...In de zomervakantie heb je lang nagedacht over iets wat je soms wel, soms niet wilde... je haar kort knippen. Uiteindelijk wilde je het toch wel en heeft Oma de Ruijter je haar tot op je schouders afgeknipt. 1 grote vlecht licht nu bij Opa en Oma in de vitrinekast, naast die van mama. En 2 kleinere vlechten hebben we opgestuurd naar Stichting Haarwensen. Zodat er een ander meisje óók blij kan zijn met jouw lange haar. Je vond het helemaal super en bent er enorm blij mee! Al is het nu natuurlijk al weer een stuk langer gegroeid.In augustus gingen we met de hele familie naar Duinen Zathe. Omdat we dit jaar al weer 5 jaar in Appelscha wonen en onze woonvereniging Domus Spei dus ook al 5 jaar oud is!
Dat was supergezellig natuurlijk, ondanks dat het niet zulk warm weer was.


Na de zomervakantie kwam groep 6! Met juf Moniek en juf in opleiding Elise. Beide zijn aan jou wel besteed. Gezellige dames en ze kunnen je ook nog eens achter de broek zitten. En dat is nog wel eens nodig. Je bent liever lui dan moe dus besteed genoeg aandacht aan het normale werk zodat er geen tijd meer is voor extra werk. Je vind het allemaal wel prima! Maar er zijn veel toetsen in dit schooljaar dus moet je thuis wél regelmatig aan de bak. Geschiedenis, Aardrijkskunde en soms zelfs spelling moet je leren. Ook mocht je in januari 2017 een spreekbeurt houden, je koos zelf paarden en samen maakten we een spreekbeurt over paardrijles. Daar wist je genoeg vanaf om er vrij over te kunnen praten en dat ging heel goed!

In de tuin maakten jullie een mooie hut van pallets en zeil van onze oude tent. Nu hebben jullie een hut op eigen erf waar je altijd heen kan en mag, zonder dat er vreemde mensen binnen komen... Wel zo'n veilig idee en je kunt er natuurlijk eten en drinken mee naartoe nemen!Dan ben je eindelijk gewend aan het feit dat je niet meer enig kind bent..... hoewel, hoeveel kan je daar al aan gewend zijn in 10 maanden? en dan hoor je dit:


Ik ben er nu nog niet over uit of je even moest slikken of dat je het direct geweldig vond, maar je hoopt nu al weer hard op een zusje en hoop doet leven! Maar ik merk dat het échte nieuwe er wel vanaf is omdat Nathan er ook al is. Je bent al niet meer alleen, er is al een tweede kindje in huis en dat geeft al veel vreugde en genot (en af en toe een verzuchting omdat je ouders éven geen tijd hebben). Maar je weet nu wat het is en daarom vind je het ook wel weer heel leuk!

En toen kwamen in een rap tempo allerlei verjaardagen en feestdagen voorbij. Vooral veel drukte in huis en in jullie hoofd. Maar het is altijd een gezellige tijd die we graag samen doorbrengen. En dan om de drukte te ontlopen ga je lekker alleen op je kamer zitten met je radio aan. Dan haal je alles overhoop en zit je er middenin te spelen. Ik herken het gelukkig van mezelf maar zou er niet meer aan moeten denken hoor! Gelukkig kan jij nog genieten van al je speelgoed en vermaak jij je er prima mee.

In januari gingen jullie met school naar Thialf, het stadion waar geschaatst wordt. Daar volgden jullie een aantal keer schaatsles. Superleuk natuurlijk en uiteindelijk kon je best wel schaatsen, al zeg je het zelf. Thuis is het dit jaar niet gelukt helaas. Telkens als het vroor was het te kort, of er lag sneeuw...

In februari had jouw klas de maandopening op school. Het thema was iets met je mag er zijn. Jij mocht kaarten voorlezen die klasgenoten geschreven hadden. En dat ging prima, verder zat je liever aan de kant. Zelfs toen jouw liedje gezongen werd stond je niet enthousiast mee te dansen... maar je zong in elk geval uit je hoofd...

En zo kwamen maart en april én eindelijk je verjaardag! Op 13 april was er paasontbijt dus trakteerde je op de woensdag. Omdat mama op dat moment met een skippybal rondloopt... werd er dit jaar geen stokjes met gezond getrakteerd maar zakjes chips en slagroomsoesjes! Ach, na 4 jaar mag dit ook wel een keer toch?

En zo zijn we het jaar weer rond... je hebt heel wat beleefd en bent heel erg gegroeid. Dat laatste ook letterlijk want je weegt 33 kilo en bent 1,45 meter lang... ohja je hebt schoenmaat 37! Je bent groot voor je leeftijd en dat is maar goed ook. Zo zien ze je niet over het hoofd. Al zit je graag stilletjes in de klas om niet op te vallen. En soms ben je wel gewoon erg aanwezig en lekker druk. Je bent met je 9 jaar een mooie meid waar we allemaal trots op zijn.
En we zijn God dankbaar dat we al 9 jaar van jou mogen genieten, iedere dag opnieuw!

Op mijn vraag of je zelf nog wat wilde schrijven kwam je met dit epistel aanzetten. Ik moet wel lachen om wat je schrijft. Het is gewoon echt Hannah!


Ik heb hier een rijtje links met foto-albums én een linkje naar Hannah haar video-afspeellijst met alle filmpjes die we van haar online hebben staan. Gewoon kijken dus!

Zomervakantie 2016 week 1
Zomervakantie 2016 week 2
Zomervakantie 2016 deel 3
Duinen Zathe, Domus Spei is 5 jaar!
Pluktuin
Spoorwegmuseum
Nathan's eerste verjaardag
Paardrijles
Hannah's 9e jaar

Hannah's video's


Geen opmerkingen: